Lezing Nepal

Nepal

Het  land dat we inmiddels kennen van het journaal door burgeroorlog of aardbevingen. Op school leerden we over dit land omdat het de hoogste berg van de wereld, de Mount Everest tussen haar landsgrenzen heeft liggen. Dit land, 3,5 keer groter dan Nederland en liggend in het Himalaya gebergte, probeert ondanks alles positief te blijven. En dat voel je als je er bent en je tussen de bevolking bevindt.

Beeld van mijn reis door Nepal:

“We gaan onder begeleiding van gidsen en dragers steeds hoger en hoger richting het basiskamp van Mt Everest. In het begin is het warm, maar omdat we nog fit zijn gaat het de eerste dagen vrij goed. Maar wanneer we hoger komen en al wat vermoeid beginnen te raken, komen ook de eerste “mankementen”. We lopen over handelsroutes en krijgen daardoor ook een heel mooi beeld van de Nepalezen en hun manier van leven. En we zijn telkens weer verwonderd.

Na ruim 3 weken wandelen komen we weer terug in de grote stad Kathmandu en daarna zijn we na 4 dagen weer terug in onze eigen luxe wereld: thuis. Beseffende dat zij daar in het verre Nepal geen warme douche hebben en niet een auto bezitten, laat staan een pensioen opbouwen.”

De mensen die er geweest zijn, dragen de belevenissen in Nepal nog lang met zich mee. Ik probeer dit ook mee te geven aan de bezoekers van deze adembenemende lezing over Nepal vol beelden van cultuur en natuur.