Pinguins

Lezing Patagonië

Patagonië

Ik neem je mee naar Zuid Amerika, naar het gebied dat Patagonië heet. Het is een landstreek gelegen in het zuidelijkste deel van Argentinië en Chili.

Omdat het op het zuidelijk halfrond ligt, is reizen in de wintermaanden het meest gunstig.

“We vliegen op Buenos Aires om van daaruit het schiereiland Valdres te bezoeken. Op Valdres verblijven tussen oktober en maart vele zeeleeuwen . Zij krijgen daar jongen en na drie maanden vertrekken ze weer naar zee. Ook vind je hier orka’s, gordeldieren , Quanako Nandu, mussen en vinken. Op Punto Tombo bezoeken we een broedende Magellan pinguin kolonie.

We ruilen de drogere pampas in voor het zuidelijke gedeelte van Patagonië: Vuurland. Daar gaan we in verschillende gebieden meerdaagse wandelingen maken. We leven dan vanuit onze rugzak . De natuur is hier overweldigend met varens, mossen, gletsjers, rivieren. Het hoge Andersgebergte is ons uitzicht.

Hierna volgt een 6-daagse wandeling door het nationale park Torres del Paine. Iedereen heeft een rugzak met een bepakking van minimaal 20 kilo: eten drinken, potten, pannen en de kampeeruitrusting. We slapen op primitieve campings die bevoorraad worden door quachios, Zuidamerikaanse cowboys. De natuur gaat hier zijn eigen gang en dat is te zien aan de begroeing, maar ook te merken aan het weer. Onze regenpakken worden goed getest.

Na diverse wandelingen in het zuidelijkste gedeelte, gaan we wat noordelijker de regenwouden van dichtebij bekijken. De locale boeren leven in onze ogen een halve eeuw terug in de tijd. Ze hebben geen traktoren en bakken nog hun eigen brood op houtvuur.

Als afsluiting gaan we nog 2 dagen cultuur snuiven in Santiago de Chili om vandaar uit weer terug te vliegen naar ons eigen kleine Nederland.”