Veel landen in de wereld kennen Lange-afstand-wandelpaden (L.a.w.), bewegwijzerde wandelpaden van minstens 150 kilometer. Deze routes kunnen bijvoorbeeld ontstaan zijn doordat het oude handel- of postroutes waren.
Het Pieterpad
In Nederland hebben het Pieterpad, dat loopt van Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. De route heeft een lengte van ongeveer 499 kilometer en is onderverdeeld in 26 etappes.
Het Pieterpad heeft geen historische achtergrond als handelsroute, want die liepen vooral vanuit havensteden of langs rivieren. Het was niet echt interessant om vanuit Limburg handel te drijven met Groningen. Het pad is in de jaren tachtig uitgezet door de Tilburgse Toos Goorhuis en de Groningse Bertje Jens uit onvrede over het gebrek aan langeafstandswandelpaden in Nederland.
Op weg
Mijn doel was om het Pieterpad in één jaar te lopen en er niet tien jaar over te doen. Vroeg in het voorjaar van 2010 stond een vijfdaagse wandeltocht gepland met overnachtingen bij Vrienden op de fiets. Na dagen met flink wat kilometers eindigde ik bij Ommen. Vervolgens liep ik wat kortere trajecten tussendoor. Rond Pinkster wilde ik weer een flink stuk afleggen. De temperatuur was hoog genoeg om in de tent te slapen. Er ging dus ook een grotere (en dus zwaardere) rugzak mee. Van Nunspeet tot Susteren liep ik en de teller ging al aardig richting de 500 kilometer. In de herfts, met haar mooie kleuren, rondde ik het laatste deel af van ons eigen mooie L.a.w.
Ik neem je mee
Onderwerg heb ik van alles beleefd en mooie foto’s gemaakt. Tijdens mijn lezing neem ik je mee van Groningen tot Maastricht; het zal lijken alsof je het Pieterpad zelf hebt gelopen.