Sjamanendrums

De sjamanendrum is een bijzonder krachtig en heilig instrument. De drums worden al heel lang gebruikt door verschillende volkeren over de hele wereld, onder andere voor healingen. Ze kunnen je begeleiden naar een reis naar ‘de andere werelden’. Tijdens zo’n trancereis kun je antwoord krijgen op vragen waardoor dingen duidelijker worden. Dat antwoord kan naar je toe komen in woorden of in de vorm van beelden, bijvoorbeeld dieren die je iets willen vertellen. De drum is geschikt om jezelf en anderen te helen, maar wordt ook gebruikt voor rituelen, ceremonies, en drumcirkels. En natuurlijk is het gewoon fijn om op je eigen sjamanendrum te spelen en tot rust te komen door de intense klanken en trillingen.

Het maken van een drum doe ik met veel respect, liefde en vakmanschap. Het proces begint met het schoonmaken en laten drogen van een verse dierenhuid en eindigt met het inkerven van een mooie tekening van bijvoorbeeld een veer. Ik maak de hele drum zelf, ook de dertien kantige houten ring (er zijn dertien maanmaanden).

Iedere drum heeft zijn eigen karakter. Ook de drumstok heeft invloed op hoe een druk klinkt. Kom daarom gerust luisteren en voelen welke drum het beste bij jou past. Ik geef ook workshops waarin je je eigen drum leert maken.